Genießen Sie den Unterschied!

  Tomatin 34 Jahre 1976 Whisky-Doris dark Sherry Hogshead No. 9

fassstarke 49,5%, weder gefiltert noch gefärbt, nur 139 Flaschen

Tomatin 34 Jahre Whisky-Doris dark Sherry Hogshead

Tomatin 34 Jahre Whisky-Doris

 

 

 

Die Tomatin Distillery wurde 1897 in den Highlands gegründet und war in den 1970er Jahren eine der größten Destillen. Die Whiskies sind überwiegend malzig, würzig, komplex und leicht torfig. Dieses Fass hat uns durch seine Eleganz sofort begeistert….

Dieser typisch fruchtige 1976er Tomatin zeigt an der Nase sofort Aromen von dunklen Früchten (Blaubeere, Preiselbeere), Schokolade, Waldhonig, sanften Gewürzen und leichtem Torf – super lecker, komplex und vielschichtig. Im Mund erfolgt ein kräftig schokoladiger Antritt mit fetten dunklen Früchten (Blaubeere, Preisselbeere und jetzt auch schwarze Johannisbeere) und erdigem Torf – wow! Sehr lecker und vielschichtig! Das Finish ist lang, wärmend und fruchtig-elegant - TOP, ein Tomatin-Klassiker!

Achtung: dieser tolle, alte Tomatin benötigt einige Zeit zum Atmen, damit sich alle Aromen entfalten können - Warten lohnt sich! Diese Abfüllung ist leider ausverkauft! Das Frontlabel schmückt ein Aquarell von Kunstmaler Horst Manthée (Hotte), es zeigt eine aktuelle Ansicht der Tomatin Distillery. 

Beurteilung von Serge Valentin (www.whiskyfun.com):
Tomatin 34 yo 1976/2011 (49.5%, Whisky-Doris, sherry hogshead, cask #9, 139 bottles) Five stars Colour: amber. Nose: mirabelle pie covered with sweet white wine (Rivesaltes, for example), that’s what I get at first nosing, although the sherriness grows bigger after that, together with quite some malt (Ovaltine/Ovomaltine), coffee and Armagnac-soaked raisins. Also a faint meatiness (cooked pork meats, sausages) and probably a little coal smoke. So, no fruity extravaganza this time despite the notes of plum pie and, more in the background, bananas flambéed. Also some flints. Mouth: starts on liqueur-filled chocolate and herbal sweets (Switzerland’s Ricola, yooo-hooh… ahem, that was the echo) and goes on with more typical fruity notes, mangos, passion fruits, peaches and then more red berries, raspberries, black cherries… The sherry and the very fruity spirit combined very well here! Nice peppery feeling behind all that. Finish: long, jammier, rounder, fruitier… Comments: top notch, a great variant with a sherry that remained relatively light and did not kill the freshness. But warning, it’s another one that’s eminently drinkable… SGP:642 – 91 points.

Beurteilung von Ruben Luyten (www.whiskynotes.be):
Tomatin 34yo 1976 (49,5%, Whisky-Doris 2011, dark sherry hogshead #9, 139 btl.)  Nose: not exactly the tropical fruits we’d expected. It’s more sherried with ‘darker’ flavours. Herbal honey and fruits like ripe plums, raisins and blueberries. Overripe melon. Beehive notes. Mint. Some grassy elements, even something remotely earthy after some airing. Mouth: good strength, very sweet and fruity. Almost liqueur-like at some point. Blackberry or forest fruit jam. Prunes. Nicely coated with mint. Some ripe tropical fruits now, but still not as much as others. Then a wave of fresh herbs and oak before it develops some fondant chocolate towards the end. Finish: medium long, with chocolate, fruits and soft oak until the very end. Maybe not my personal favourite among the Tomatin 1976’s (for being less typical) but still excellent whisky. I suppose it was drawn from a more active sherry cask and this overpowers the more delicate tropical flavours a little. Score: 89/100

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