Genießen Sie den Unterschied!

  Clynelish 1996 Whisky-Doris 58,3% Sherry Butt

natural colour, non-chillfiltered, only 221 bottles!

Clynelish 1996 Whisky-Doris Sherry Butt

Clynelish 12 Jahre 1996 Whisky-Doris

 

 

 

Dieser 12jährige Clynelish ist ist aus dem gleichen Fass wie unser Clynelish 1996 The Dram - allerdings mit 58,3% Fassstärke und dadurch noch kräftiger und intensiver ohne dabei allerdings an Eleganz einzubüßen! Die Nase nimmt sofort intensive Gewürze, dezente Waldhonigaromen und Nüsse auf. Mit etwas Zeit wird dieser Clynelish immer öliger, schokoladiger und wachsig mit einem Hauch Torf - ein sehr interessantes und komplexes Aromen-Spiel - sehr lecker und intensiv! Der Antritt im Mund ist dann sehr kräftig mit leicht trockenen Sherryaromen (Nüsse, Gewürze), dann kommen die süßen Aromen (Waldhonig, Zartbitterschokolade), etwas dunkle Früchte (Gummibärchen??) und eine kleine Rauch-/Torf-Wolke, die alles umhüllt - sehr leckerer und typischer Clynelish.

Das Finish ist sehr lang und wärmend mit einem wunderbaren Wechselspiel von herben und süßen Aromen -  ein toller Highlander in bestem Alter! 

Beurteilung von Serge Valentin (www.whiskyfun.com):

Clynelish 12 yo 1996/2009 (58.3%, Whisky-Doris, sherry butt, 221 bottles) From the same cask as the “The Dram”, only unreduced. This should be interesting… Colour: gold. Nose: this one is completely different, no soapy notes at all, rather a wonderful burst of almonds, wet stones, paraffin and high-end green tea (from a freshly opened box). More austere than the ‘52’ version for sure, but also more elegant in my opinion, as if the higher alcohol tamed the sherry. With water (at +/- the same strength as the ‘52’ the latter was reduced, that is to say +/-45%): more on wet hay and heavy paraffin but other than that water kills it a bit (can’t you kill ‘a bit’?) Mouth (neat): extremely oily, waxy, spicy and resinous. High class, simply the best cough syrup ever ;-). Fresh walnuts. With water: resists better than the ‘52’. A lot of pine resin, though, and a lot more peat than usual once again. Finish: very long, resinous, honeyed and herbal. Very peppery aftertaste. Comments: interesting to check that even when reduced down to the same strength, these two babies were so dissimilar. That may show that reducing a spirit isn’t an easy task, which may explain why some spirit makers (in Cognac, for instance) do reduce their spirit very slowly, degree by degree. Anyway, you got it, I liked the ‘CS’ better. Excellent Clynelish. SGP:273 - 88 points.

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